Saffranskransar, 2 st
Saffranskransar en med mandelmassa och en traditionell med russin utan mandel
och nötter för nötallergiker. Mandelmassan gör kransen lite saftigare men ett
trick för att russinen ska hålla sig saftiga är att blötlägga dem i lite hett
vatten ca 5 min innan de läggs i kransen och på den så torkar de inte ihop på
samma sätt i ugnen. Vill man kan man också lägga dem i exempelvis lite rom.
Receptet är för två kransar men går att dubblera om man vill göra fyra på en
och samma gång.
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 paket
saffran
finrivet skal från en halv apelsin
1/4 tsk salt
3/4 dl
socker
1 ägg
8 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g smör
100 g
mandelmassa
russin
Garnering:
ägg till
pensling
pärlsocker
hackade nötter
russin
1. Rör ut jästen i 1 dl
kall mjölk i en bunke. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken, värm så temperaturen
blir 37 grader. Häll på jästspadet och rör.
2. Mortla saffran med ca 1 tsk socker
för att få fram mer av saffranssmaken. Blanda ner salt, saffran, socker,
apelsinskal och ett uppvispat ägg. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen
släpper från bunken. Tänk på att inte använda förmycket då degen blir tung och kransarna inte lika luftiga.
3. Jäs under bakduk till dubbel storlek ca 45 min (minst
30 minuter). Baka ut och dela i två delar.
4. Sätt ugnen på 225 g varmluft och kavla till fyrkanter och bred på smör
och riv över mandelmassa eller strö russin på. Rulla ihop och skär i skivor (2-3
cm tjocka). Lägg i två runda, smorda formar med avtagbar kant och låt bullarna "jäsa ihop" under duk i ytterligare 30 minuter.
5. Pensla med uppvispat ägg och
strö över pärlsocker och hackade nötter eller russin och pärlsocker.
6. Grädda i ca
15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar