tisdag 16 december 2014

Saffranskransar

Saffranskransar, 2 st

Saffranskransar en med mandelmassa och en traditionell med russin utan mandel och nötter för nötallergiker. Mandelmassan gör kransen lite saftigare men ett trick för att russinen ska hålla sig saftiga är att blötlägga dem i lite hett vatten ca 5 min innan de läggs i kransen och på den så torkar de inte ihop på samma sätt i ugnen. Vill man kan man också lägga dem i exempelvis lite rom.



Receptet är för två kransar men går att dubblera om man vill göra fyra på en och samma gång.

25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 paket saffran
finrivet skal från en halv apelsin
1/4 tsk salt
3/4 dl socker
1 ägg
8 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
russin

Garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
hackade nötter
russin

1. Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk i en bunke. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken, värm så temperaturen blir 37 grader. Häll på jästspadet och rör.

2. Mortla saffran med ca 1 tsk socker för att få fram mer av saffranssmaken. Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och ett uppvispat ägg. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken. Tänk på att inte använda förmycket då degen blir tung och kransarna inte lika luftiga.

3. Jäs under bakduk till dubbel storlek ca 45 min (minst 30 minuter). Baka ut och dela i två delar.

4. Sätt ugnen på 225 g varmluft och kavla till fyrkanter och bred på smör och riv över mandelmassa eller strö russin på. Rulla ihop och skär i skivor (2-3 cm tjocka). Lägg i två runda, smorda formar med avtagbar kant och låt bullarna "jäsa ihop" under duk i ytterligare 30 minuter.

5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter eller russin och pärlsocker.

6. Grädda i ca 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar