fredag 21 februari 2014

Morotskaka





Denna smarriga morotskaka bakas med rapsolja och stor andel morötter vilket gör att kakan blir väldigt saftig.

Morotskaka

  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter
1 msk smör till formen
Ströbröd

Frosting

  • 50 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost

  • 1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
2. Vispa ägg och strösocker i ca 4 min så det blir vitt och pösigt.

3. Sikta mjölet och blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. 

4. Tillsätt rapsoljan och de rårivna morötterna.

5. Fyll smeten i en smord och bröas form kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
 
7. Låt morotskakan svalna.
 
 
Frosting
1. Vispa alla ingredienser krämigt
2. Bred frostingen över morotskakan.
 
Klar att servera.

Vill man göra kakan laktosfri går det utmärkt att byta ut smör och Philadelphia ost mot laktosfria alternativ.
Kakan kan med fördel stå ett dygn i kylen, tänk på att täcka den med plastfolie samt ta fram den en stund innan servering så frostingen hinner mjukna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar