måndag 31 mars 2014

Hälsosamma chokladrullar (gluten-och laktosfria)



Som klassiska chokladbollar med bountysmak, men väldigt mycket mer hälsosamma och allergi/intolerant vänliga då de är gluten och laktosfria. Använder man en fin mörk choklad (85 %) är de även lämpliga för diabetiker då övrigt sötningsmedel kommer naturligt från dadlarna (även om man ska äta måttligt av sockerrika frukter).

Tycker att man ska testa dessa chokladrullar oavsett intolerans eller ej för de är så goda!!

Chokladrullar ca 15 st

1 dl boveteflingor
1 1/2 tsk kokosolja (kallpressad)
50 g mörk choklad av fin kvalitet (se efter socker, laktos innehåll)
12 st kärnfria dadlar
2 msk kokos
kokos eller sesamfrö att rulla i



1. Smält chokladen i mikro, 30 sekunder, eller över vattenbad. 

2. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer så dadlarna går sönder och det blir en smet. 

3.Rulla smeten till en avlång rulle och rulla denna i kokos eller sesamfrö, ställ att stelna i kylen.

4. Skär rundlar ca 0,5 cm breda och njut!!

tisdag 25 mars 2014

Citron och chokladkaka

Citron och chokladkaka på ett gammalt hederligt tigerkaka recept!
Citron är lite av min nya favorit, tycker det blir så gott när man lyckas balansera det med sötman i kakor. Citron och choklad mumsig kombo!
 



Citron och chokladkaka
 50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl Strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
Saften från 1/2 citron
Citronskal från 1 citron
1 msk kakao
smör och potatismjöl till formen


1. Smörj och "bröa" en form med potatismjölet. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt. 
4. Blanda mjöl,vaniljsocker och bakpulver och rör ner i äggsmeten.

5. Tillsätt smöret och mjölken.

6. Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och tillsätt kakao i 1/3 av smeten och citron och citronskalet i 2/3 av smeten i den andra bunken.

7. Häll 2/3 av sockerkakssmeten i formen och häll sedan på den mörka smeten och drag med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.

8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35 minuter.

Doptema rosa

Till dopet som jag gjorde tårtorna var temat rosa och jag gjorde även bullar och kakor. Allt i det rosa temat, det blev brysselkex, chokladsnittar med rosa pärlsocker, rosa drömmar, mini cupcakes, bullar, wienerstänger. Några av kakorna syns på bilderna nedan.


 
Tyvärr har jag inte fler bilder än dessa två men kan varmt rekommendera att baka i en färg, går att göra många olika sorter och det gör mycket för helhetsintrycket när färgtemat hålls ihop.

torsdag 20 mars 2014

Nalle Puh Cupcakes

Dessa cupcakes gjorde jag för att fira vår dotter och hennes lilla kompis 6 månaders dag, Nalle Puh Cupcakes fyllda med björnbär- och blåbärsmousse. Söta och smaskiga blev de!



När jag gör mina olika cupcakes brukar jag utgå från muffinsreceptet nedan från Leila Lindholm och sedan utifrån vad jag vill ha för smak eller färg på muffinsen byter jag ut ingredienser.

Muffins
 
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1 /2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och ordentligt pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna av lite och blanda det därefter med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 

5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet, fyller man formen mer så reser sig muffinsen över kanten på formen och de blir svårare att dekorera.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på ett galler.

Kolakakor

Dessa kolakakor är lätta att göra och lika lätta att äta upp! :) Vill man spara lite på dem funkar det toppen att frysa in dem.

Kolakakor ca 45 st

200 g smör
1 1/2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 1/2 msk vaniljsocker
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver

1. Rör ihop smör, socker och sirap med en träsked eller i matbredare så det blir poröst. 

2. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver och rör degen slät. Ta hjälp av händerna att försiktigt knåda/trycka ihop degen om det är tungt att röra den slät.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i fyra delar. Rulla varje del plåtlång och lägg på bakpappersklädd plåt.

4. Grädda längderna i mitten av ugnen (de flyter ut lite) i 175 g i ca 15 min. Låt kakorna svalna lite och skär sedan sneda snittar medan kakorna fortfarande är ljumma.


tisdag 18 mars 2014

Frukt och nötbröd på Turkisk yoghurt

Ett eget komponerat recept som jag verkligen rekommenderar att prova! Brödet blir väldigt saftigt, gott och känns färskt i flera dagar, dessutom är det ett bröd utan jäst och behöver därför inte någon jästid.



Frukt och nötbröd på Turkisk yoghurt

4,5 dl Turkisk yoghurt
1/2 dl gräddfil 
1/2 dl mörk bröd sirap
1 ägg

1 dl havregryn
1 dl boveteflingor
2 1/2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 tsk salt
1 dl linfrön
3 dl dinkelmjöl
1/2 dl russin
1/2 dl tranbär
1 1/2 tsk bakbulver
1 1/2 tsk birkarbonat
Lite grovt hackade favorit nötter/mandlar

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Rör ihop alla blöta ingredienser i en stor skål som rymmer även de torra.

3. Rör ihop de torra ingredienserna i en separat skål, blanda väl.

4. Häll ner de torra i skålen med blöta ingredienser och rör samman till en kletig smet.

5. Bred ut smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper som går upp på sidorna. Garnera brödet med havreflingoe, solrosfrön, nötter eller något annat du tycker passar.

6. Grädda brödet i ugnen längst ner i ca 20 min, när brödet fått färg, sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare ca 20 min.

Detta recept räckte för mig till två smala brödformar (26 x 10 cm). Har man en stor brödform kan brödet gräddas i 200 g i 40-45 min. Titta till det då och då, börjar det få för mycket färg kan du sänka temperaturen enligt ovan eller lägg folie över.

söndag 16 mars 2014

Äpple och mandelmassabullar

Saftiga och fräscha blir dessa bullar med fyllning av äpple och mandelmassa!



Äpple och mandelmassabullar, ca 24 st

50 g jäst för matbröd
½ dl vatten
100 g smält smör
4 dl mjölk
1 1/4 dl socker
½ tsk salt
1 ekologiskt ägg
7 dl vetemjöl special
7 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör
2 äpplen
4 msk rörsocker
75 g mandelmassa

Pensling
1 ägg
Rörsocker

1. Rör ut jästen i ljummet vattnet.

2. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll blandningen över jästen.

3. Tillsätt socker, salt, ägg och vetemjöl special och arbeta degen tills den är helt slät.

4. Tillsätt lite av vetemjölet i taget under tiden som degen bearbetas. Låt degen bearbetas 5-10 min tills den släpper bunken.

5. Låt degen jäsa under duk i ca 1 ½ timme, under tiden, riv mandelmassan och skala och riv äpplena i tunna skivor.

6. Kavla ut till två rektanglar, bred smör på degen, fördela hälften av mandelmassan och äpplena på varje rektangel och strö rörsocker över.

Sätt ugnen på 250 grader.

7. Rulla ihop och skär varje rulle i 12 bitar. Lägg bullarna i pappersformar och låt jäsa ca 30 min.

8. Pensla bullarna med ägg och strö rörsocker över.

9. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 7-8 min. Låt svalna på galler.