tisdag 16 december 2014

Saffranskransar

Saffranskransar, 2 st

Saffranskransar en med mandelmassa och en traditionell med russin utan mandel och nötter för nötallergiker. Mandelmassan gör kransen lite saftigare men ett trick för att russinen ska hålla sig saftiga är att blötlägga dem i lite hett vatten ca 5 min innan de läggs i kransen och på den så torkar de inte ihop på samma sätt i ugnen. Vill man kan man också lägga dem i exempelvis lite rom.



Receptet är för två kransar men går att dubblera om man vill göra fyra på en och samma gång.

25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 paket saffran
finrivet skal från en halv apelsin
1/4 tsk salt
3/4 dl socker
1 ägg
8 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
russin

Garnering:
ägg till pensling
pärlsocker
hackade nötter
russin

1. Rör ut jästen i 1 dl kall mjölk i en bunke. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken, värm så temperaturen blir 37 grader. Häll på jästspadet och rör.

2. Mortla saffran med ca 1 tsk socker för att få fram mer av saffranssmaken. Blanda ner salt, saffran, socker, apelsinskal och ett uppvispat ägg. Arbeta ner vetemjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken. Tänk på att inte använda förmycket då degen blir tung och kransarna inte lika luftiga.

3. Jäs under bakduk till dubbel storlek ca 45 min (minst 30 minuter). Baka ut och dela i två delar.

4. Sätt ugnen på 225 g varmluft och kavla till fyrkanter och bred på smör och riv över mandelmassa eller strö russin på. Rulla ihop och skär i skivor (2-3 cm tjocka). Lägg i två runda, smorda formar med avtagbar kant och låt bullarna "jäsa ihop" under duk i ytterligare 30 minuter.

5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter eller russin och pärlsocker.

6. Grädda i ca 15 minuter.

måndag 15 december 2014

Chokladfudge med tranbär & mandel


 

Chokladfudge med tranbär & mandel, ca 50 st

2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
1 dl skållad sötmandel
1 dl torkade tranbär
2 msk smör
2 tsk vaniljsocker
1–2 krm salt

1. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Koka tills smeten har en temperatur på 125 grader.

2. Hacka mandel och tranbär.

3. Ta kastrullen från plattan. Blanda ner smör, vaniljsocker och salt i smeten.

4. Tillsätt mandel och tranbär och rör runt kraftigt i smeten i 4–5 min.

5. Häll ner smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ fudgen att stelna i kylen i minst 1 tim. Skär den i bitar.

söndag 14 december 2014

Pepparkakscheesecake med vit choklad

Pepparkakscheesecake med vit choklad, 12–14 bitar




Botten
ca 50 g Digestivekex
ca 200 g pepparkakor
80 g smör, smält

Fyllning
200 g färskost, t ex philadelphia
3 äggulor

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde, vispad
150 g vit choklad, smält
3 äggvitor
Garnering½–1 apelsin, rivet skal
några pepparkakor


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smöret. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Grädda bottnen mitt i ugnen i 7–9 min. Låt den kallna helt.

3. Blanda färskost, äggulor, vaniljsocker, grädde och choklad.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.

5. Bred ut smeten på smulbottnen. Riv apelsinskalet och strö det på ytan. Låt kakan stå i frysen i några timmar. Ta fram den ca 20 min före servering. Dekorera med pepparkakor.

fredag 12 december 2014

Julstök

Dags att dra igång julstöket i köket, lite sent men bättre sent än aldrig! Älskar julen och alla möjligheter till bak, pyssel och att umgås med alla nära och kära!
Under december ska det bakas och göras småkakor, pepparkakor, lussebullar och julgodis. Jag kommer att lägga upp recepten allteftersom det bakas så att allt hinns med till jul om man vill följa mitt upplägg.
Då kör vi! :)
 

tisdag 8 april 2014

Kladdkakemuffins med havssalt och vit choklad gömma

Kladdkakemuffins ca 12 st

2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 msk kakao

Havssalt/Flingsalt
Vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

1. Rör samman ägg och strösocker

2. Smält smöret, låt svalna och tillsätt till ägg och sockerblandningen, rör väl.

3. Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan ner dem och rör samman till en smet.

4. Klicka ut i formar ca 2/3 del av formen ska vara fylld, stick ner en halv bit vit choklad i mitten av muffinsen och strössla lite havssalt på.

5. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 15-20 min (beroende på hur kladdiga du vill de ska vara). 


onsdag 2 april 2014

Ettårstårta


I helgen som var hade jag en beställning på en ettårstårta till lilla Cornelia, önskemål från hennes föräldrar var tema "vår" vilket passade väldigt bra till helgens superfina väder som nästan skvallrade om sommar! Det blev därför en ljust grön tårta med blommor i vårfärger och lite citronfjärilar, och faktiskt såg jag den första riktiga fjärilen i trädgården i helgen.

Tårtan var helt klädd i allergenfri sockerpasta från Renshaw (fanns nötallergiker i sällskapet) och dekorationer i samma sockerpasta. Fyllningen bestod av klassikern hallonmousse och mörk chokladmousse med mörk chokladsmörkräm.









tisdag 1 april 2014

Renshaw sockerpasta

På uppmaning kommer här ett blogginlägg om Renshaw sockerpasta som jag använder till tårtor och cupcakes. Jag har täckt två tårtor och tre olika sorters cupcakes samt gjort mängder av dekorationer med den.



Mitt åsikt är att den är den absolut lättaste sockerpastan att knåda och få mjuk den har inte alls den hårdhet som tex. Bakels och Ballinas sockerpasta har, den sparar helt enkelt händer, fingar och axlar om man jobbar mycket i sockerpasta. På uppsidan är också att den är helt allergen fri (ingen laktos, gluten eller gelatin, fungerar till veganer) och finns i många färger till ett bra pris om man inte vill stå och färga in själv.

Smaken är ingen alls, smakar inte så mycket överhuvudtaget inte alls så söt som andra sockerpastor, men självklart smakar den socker. Personligen så tycker jag att det ibland passar väldigt bra, som när jag gjorde after eight cupcakesen då smaken på fyllningen kom fram väldigt tydligt. Jag tycker också om deras choklad sockerpasta för den smakar verkligen som hemkokt chokladfudge, gillar att täcka med den och ha en syrligare bärfyllning i. 

På plussidan är att också att du inte behöver spackla tårtan om det är grädde, kolakräm eller chokladfluff som fyllning och det som kommer mot insidan av sockerpastan eller att man kan spackla med grädde istället för smörkräm om man vill utan att tårtan "svettas"/ får vattenpärlor på sig. Dock "svettas" tårtan efter ca 1 1/2 dygn om bärmousse ligger an mot insidan av sockerpastan.

På minussidan är att jag tycker att deras färgade pastor är något torra från början och kan ha en tendens till att smula medans den vita sockerpastan är något kladdig och kan behöva lite extra florsocker vid utkavling, men kanske är mest tillfälligheter att jag fått sådana paket.

I de fall jag behöver täcka tårtor i något allergen fritt kommer jag fortsätta med Renshaw men i övrigt använda marsipan då jag tycker att det är godare, dekorationer gör jag dock fortsättningsvis även i sockerpasta.