tisdag 8 april 2014

Kladdkakemuffins med havssalt och vit choklad gömma

Kladdkakemuffins ca 12 st

2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 msk kakao

Havssalt/Flingsalt
Vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

1. Rör samman ägg och strösocker

2. Smält smöret, låt svalna och tillsätt till ägg och sockerblandningen, rör väl.

3. Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan ner dem och rör samman till en smet.

4. Klicka ut i formar ca 2/3 del av formen ska vara fylld, stick ner en halv bit vit choklad i mitten av muffinsen och strössla lite havssalt på.

5. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 15-20 min (beroende på hur kladdiga du vill de ska vara). 


onsdag 2 april 2014

Ettårstårta


I helgen som var hade jag en beställning på en ettårstårta till lilla Cornelia, önskemål från hennes föräldrar var tema "vår" vilket passade väldigt bra till helgens superfina väder som nästan skvallrade om sommar! Det blev därför en ljust grön tårta med blommor i vårfärger och lite citronfjärilar, och faktiskt såg jag den första riktiga fjärilen i trädgården i helgen.

Tårtan var helt klädd i allergenfri sockerpasta från Renshaw (fanns nötallergiker i sällskapet) och dekorationer i samma sockerpasta. Fyllningen bestod av klassikern hallonmousse och mörk chokladmousse med mörk chokladsmörkräm.









tisdag 1 april 2014

Renshaw sockerpasta

På uppmaning kommer här ett blogginlägg om Renshaw sockerpasta som jag använder till tårtor och cupcakes. Jag har täckt två tårtor och tre olika sorters cupcakes samt gjort mängder av dekorationer med den.



Mitt åsikt är att den är den absolut lättaste sockerpastan att knåda och få mjuk den har inte alls den hårdhet som tex. Bakels och Ballinas sockerpasta har, den sparar helt enkelt händer, fingar och axlar om man jobbar mycket i sockerpasta. På uppsidan är också att den är helt allergen fri (ingen laktos, gluten eller gelatin, fungerar till veganer) och finns i många färger till ett bra pris om man inte vill stå och färga in själv.

Smaken är ingen alls, smakar inte så mycket överhuvudtaget inte alls så söt som andra sockerpastor, men självklart smakar den socker. Personligen så tycker jag att det ibland passar väldigt bra, som när jag gjorde after eight cupcakesen då smaken på fyllningen kom fram väldigt tydligt. Jag tycker också om deras choklad sockerpasta för den smakar verkligen som hemkokt chokladfudge, gillar att täcka med den och ha en syrligare bärfyllning i. 

På plussidan är att också att du inte behöver spackla tårtan om det är grädde, kolakräm eller chokladfluff som fyllning och det som kommer mot insidan av sockerpastan eller att man kan spackla med grädde istället för smörkräm om man vill utan att tårtan "svettas"/ får vattenpärlor på sig. Dock "svettas" tårtan efter ca 1 1/2 dygn om bärmousse ligger an mot insidan av sockerpastan.

På minussidan är att jag tycker att deras färgade pastor är något torra från början och kan ha en tendens till att smula medans den vita sockerpastan är något kladdig och kan behöva lite extra florsocker vid utkavling, men kanske är mest tillfälligheter att jag fått sådana paket.

I de fall jag behöver täcka tårtor i något allergen fritt kommer jag fortsätta med Renshaw men i övrigt använda marsipan då jag tycker att det är godare, dekorationer gör jag dock fortsättningsvis även i sockerpasta.

måndag 31 mars 2014

Hälsosamma chokladrullar (gluten-och laktosfria)



Som klassiska chokladbollar med bountysmak, men väldigt mycket mer hälsosamma och allergi/intolerant vänliga då de är gluten och laktosfria. Använder man en fin mörk choklad (85 %) är de även lämpliga för diabetiker då övrigt sötningsmedel kommer naturligt från dadlarna (även om man ska äta måttligt av sockerrika frukter).

Tycker att man ska testa dessa chokladrullar oavsett intolerans eller ej för de är så goda!!

Chokladrullar ca 15 st

1 dl boveteflingor
1 1/2 tsk kokosolja (kallpressad)
50 g mörk choklad av fin kvalitet (se efter socker, laktos innehåll)
12 st kärnfria dadlar
2 msk kokos
kokos eller sesamfrö att rulla i



1. Smält chokladen i mikro, 30 sekunder, eller över vattenbad. 

2. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa med en stavmixer så dadlarna går sönder och det blir en smet. 

3.Rulla smeten till en avlång rulle och rulla denna i kokos eller sesamfrö, ställ att stelna i kylen.

4. Skär rundlar ca 0,5 cm breda och njut!!

tisdag 25 mars 2014

Citron och chokladkaka

Citron och chokladkaka på ett gammalt hederligt tigerkaka recept!
Citron är lite av min nya favorit, tycker det blir så gott när man lyckas balansera det med sötman i kakor. Citron och choklad mumsig kombo!
 



Citron och chokladkaka
 50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl Strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
Saften från 1/2 citron
Citronskal från 1 citron
1 msk kakao
smör och potatismjöl till formen


1. Smörj och "bröa" en form med potatismjölet. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt. 
4. Blanda mjöl,vaniljsocker och bakpulver och rör ner i äggsmeten.

5. Tillsätt smöret och mjölken.

6. Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och tillsätt kakao i 1/3 av smeten och citron och citronskalet i 2/3 av smeten i den andra bunken.

7. Häll 2/3 av sockerkakssmeten i formen och häll sedan på den mörka smeten och drag med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.

8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35 minuter.

Doptema rosa

Till dopet som jag gjorde tårtorna var temat rosa och jag gjorde även bullar och kakor. Allt i det rosa temat, det blev brysselkex, chokladsnittar med rosa pärlsocker, rosa drömmar, mini cupcakes, bullar, wienerstänger. Några av kakorna syns på bilderna nedan.


 
Tyvärr har jag inte fler bilder än dessa två men kan varmt rekommendera att baka i en färg, går att göra många olika sorter och det gör mycket för helhetsintrycket när färgtemat hålls ihop.

torsdag 20 mars 2014

Nalle Puh Cupcakes

Dessa cupcakes gjorde jag för att fira vår dotter och hennes lilla kompis 6 månaders dag, Nalle Puh Cupcakes fyllda med björnbär- och blåbärsmousse. Söta och smaskiga blev de!



När jag gör mina olika cupcakes brukar jag utgå från muffinsreceptet nedan från Leila Lindholm och sedan utifrån vad jag vill ha för smak eller färg på muffinsen byter jag ut ingredienser.

Muffins
 
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1 /2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och ordentligt pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna av lite och blanda det därefter med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 

5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet, fyller man formen mer så reser sig muffinsen över kanten på formen och de blir svårare att dekorera.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på ett galler.